Gå til innhold

Les denne FØR du spør om noe. Den store FAQ-tråden


Anbefalte innlegg

Viktige tråder

 

Her finner du diverse guider som kan være lurt å lese;

Oversikt lagt til av Kilogram.

 

-----

 

OBS! IKKE spør spørsmål i denne tråden. Sett heller opp spørsmål du vet blir spurt ofte sammens med svar.

 

-----

 

Hva er Linux?

Linux, eller GNU/Linux, er et operativsystem som ligner UNIX. Det er kjent for å være både stabilt og raskt. Det foretrekkes av mange teknisk erfarne brukere. Det er åpen kilde, som betyr at man kan forandre det til å passe sitt eget behov. Det er som regel gratis, og kan lastes ned fra nettet, men selges også av mange forhandlere. Det lastes ned som distribusjoner , eller distroer, som inneholder både Linux-kjernen og et utvalg programmer.

 

Er Linux bra?

Linux var i første rekke laget for og av programmerere. Det er tekstbasert, som betyr at mange handlinger utføres via tekst-kommandoer, som i DOS. Nå for tiden sendes de fleste distroer ut med grafiske brukergrensesnitt, lignende Windows, som gjør det meste mer brukervennlig. Men en del handlinger kan fortsatt kun utføres i kommandolinjen. Selv om det ikke er like brukervennlig som Windows eller MacOS, er det mange programmer til Linux, for eksempel IRC-klienter, bildemanipuleringsprogrammer, musikkavspillere, videoavspillere, nettlesere osv. 99% av programmene er gratis og åpen kilde.

 

Kan jeg spille Windows-spill i Linux?

I utgangspunktet, nei.

Men det fins et program som heter Wine, som kopierer enkelte Windows-filer som lar deg bruke Windows-programmer. Det fins også en videreutvikling kalt WineX, laget med tanke på spill.

 

Jeg har Windowsprogram X, kan dette kjøres på Linux?

Som sagt fins det et program som heter Wine. Hvis dette ikke virker med programmet ditt fins det alternativer for de fleste program til Linux, for eksempel Office-pakker, det Winamp-lignende programmet XMMS og det Photoshop-lignende GIMP.

 

Hvilken distro er best for meg?

Hvis du vil prøve det ut:

Knoppix - En distro som kjører av en eneste CD, uten at du må installere noe.

Hvis du er nybegynner, og/eller vil ha en glatt overgang fra Windows:

Mandrake og Fedora - Populære, brukervennlige distroer som er enkle å sette opp, også for nybegynnere.

SuSE - Som Mandrake og Fedora, men har ikke .iso-filer. Installering foregår via FTP.

Hvis du vil gå rett på sak:

Slackware - En velkjent distro som prøver å bli så UNIX-lik som mulig.

Hvis du er velkjent med Linux:

Debian - En stabil distro med lett tilgang til pakker

Gentoo - Stabil og "bleeding-edge", men relativt vanskelig å installere

Linux From Scratch - LFS gir deg alle verktøyene for å lage en egen distro, altså "From Scratch". Kan gjøres ekstremt liten.

Spesiallagde distroer:

Clarkconnect og Smoothwall - Disse virker som brannmurer,gateway osv.

Cygwin - Linux som kjører oppå Windows, som API-imitator. Ikke egentlig en distro.

BRLspeak - Mini-distro for blinde. Har drivere for Braille-verktøy o.l.

 

 

Hvor kan jeg laste ned distroer?

www.linux-iso.org. Her laster du ned distribusjonene som .iso-filer, som er "bilder" av CD-er som kan brennes av de fleste høykvalitet-brenneprogram. Du skal ikke bare legge dem over i CD-en som en eneste fil, altså, men bruk f.eks. "Burn from image" i Ahead Nero.

 

Hvordan skal jeg installere?

Les gjennom hele denne først, gjerne skriv den ut hvis du er litt i tvil om hvordan du skal gjøre dette. Feil under installering er grunnen til mange spørsmål her på forumet som kunne ha blitt ungått hvis brukerne bare tok sin tid og leste gjennom alt.

Først bør du sjekke på distroens hjemmesider at maskinvaren din støttes

De har som regel en liste som heter "Hardware Compatibility List" eller lignende. Hvis du har lyst til å ha både Windows og Linux på maskinen samtidig er det best om du har en egen partisjon til Linux. Det er fint hvis du har en partisjon som kan ofres. Hvis ikke, lag en ny med Partition Magic. Last ned .iso-ene som nevnt ovenfor, og pass på at det er til riktig arkitektur. Hvis du ikke vet hva en arkitektur er, og du har brukt Windows på maskina før, bruk i386. Hvis det er en Mac, bruk PPC. Når du har lastet ned .iso-ene og brent dem som det står ovenfor, sett inn CD 1 i CD-stasjonen og velg CD-ROM som Boot Device 1 i BIOS. Hvis alt går bra burde du få opp en skjerm med Linux' installasjonsprogram. Distroer som RedHat og Mandrake har grafiske installasjonsprogrammer, som er litt enklere å bruke. Les nøye gjennom det som står, ikke forhast deg. Velg riktig tastaturoppsett, velg hva slags mus du skal ha osv. Etter hvert kommer du til delen der du skal partisjonere og formattere. Merk den partisjonen du ikke skulle ha til formattering. Gjør den ca. 1 GB mindre. I den ledige plassen oppretter du en Swap-partisjon. Swap-partisjonen fungerer som ekstra minne. Sett monteringspunkt i installeringspartisjonen til /. Her skjer det noe som har gått enkelte newbier hus forbi, og som i sin tur fører til at de forteller oss her på forumet akkurat hva de synes, så jeg skal klargjøre det her:

ALT PÅ PARTISJONEN DU FORMATTERER VIL BLI SLETTET.

Pass på at du flytter over alt nødvendig på partisjonen til en annen partisjon/backup-enhet/CD.

Senere vil du bli tatt med til valg av oppstartslaster. Pass på at Windows er ført opp der et sted(den blir muligens vist som "DOS"). En annen ting som vil skje under installeringen er at du vil bli spurt om å velge Root-passord. Root er superbrukeren i UNIX/Linux-systemer. Root kan gjøre alt mulig rart som Administrator i Windows bare kan drømme om. Derfor anbefales det absolutt IKKE at man bruker Root som vanlig bruker. For det første er man mer utsatt for crackerangrep. For det andre kan en liten stavefeil(forskjellen på å bruke tegnet * og ~ er nok til å slette alle filene på systemet i stedet for kun en mappe) få skjebnesvangre resultater for systemet ditt. Root-passordet bør være vanskelig å gjette, men nokså lett å huske. For eksempel hvis du liker Star Trek kunne du i første omgang velge Spock. Dette kan man derimot kanskje finne i en ordbok. Ta heller noe mer skjult i Star Trek-historie, for eksempel mutanten som prøvde å ta over Enterprise, Charlie X."ch4rl13X" hadde kanskje vært et bra passord. Det er en grei prosedyre å ta et ord og bytte ut enkelte bokstaver med tall som ligner. Det beste er selvfølgelig en tilfeldig rekkefølge tall og bokstaver som "cY5-yh7-2s10" hvis du greier å huske det. Legg også til en vanlig bruker. Her kan passordet være litt enklere. Til slutt vil du bli bedt om å konfigurere X, det grafiske brukergrensesnittet. Finn fram til din skjermmodell og ditt grafikkort, eller noe som ligner noenlunde. Du vil få muligheten til å teste oppsettet. Prøv med nye muligheter til du er helt fornøyd.

 

Hvordan skal jeg sette opp ADSL i Linux?

Hvis du har NextGenTel: Sett den til å motta automatisk via DHCP.

Hvis du har Telenor: Sett den til å motta via PPPoE. Sett brukernavn og passord som tildelt. Husk @online.no bak brukernavnet. Hvis distroen din ikke støtter PPPoE påstar Telenor at CD-en deres med tilkoblingsprogram også skal virke også i Linux. Hvor sant dette er vet jeg ikke.

 

ÆØÅ virker ikke i X-chat og/eller BitchX.

Gjør følgende:


su

cd /etc/sysconfig

editor i18n

"su", eller substitute user, lar deg bytte til andre brukere i shellet du er i. Hvis du ikke skriver noe etter su blir du root(du må skrive inn root-passordet).Bytt ut "editor" med din teksteditor "of choice" (pico/nano/vi/emacs). Så får du opp en fil. Den skal se ut slik:

LANG="no_No.ISO8859-1"

SUPPORTED=":no_No.ISO8859-1:no_NO:no"

SYSFONT="latarcyrheb-sun16" 

Restart X(logg ut og inn).

 

----




			
				


	Endret  av kilogram
	
	

			
		
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Jeg tar for meg ganske enkelt hvordan man kompilerer en ny kernel, ikke diverse options osv.

 

 

Trinn 1:

Last ned den kernelen du skal installere.

Du kan begynne med å kikke på www.kernel.org.

La oss si at du skal sette opp kernel 2.4.20.

Plukk ned fra nettet linux-2.4.20.tar.bz2 (eller linux-2.4.20.tar.gz)

Jeg har lagt merke til en del folk som henter ned feil pakke. Som oftest har de plukket ned en fil som heter patch-2.4.20.tar.bz2 i stedet for linux-2.4.20.tar.bz2. Dette er en feil en del folk gjør, så det er greit å opplyse om det.

 

Trinn 2:

Flytt og pakk ut kernelen.

Jeg annbefaler deg å legge kernel-source i /usr/src. Dette fordi det er default for de fleste distroer.

Slik kopierer du kernel-kildekoden til /usr/src:

#mv linux-2.4.20.tar.bz2 /usr/src. Enkelte distroer har default source-mappe i /src.

 

Så er det på tide å pakke ut kernelen.

Dette gjør du slik:

 

Hvis kernel-pakken er i .tar.bz2-format:

# tar -jxvf linux-2.4.20.tar.bz2

 

Hvis kernelen er i tar.gz-format:

# tar -zxvf linux-2.4.20.tar.gz

 

Trinn 3:

Det har nå lagt seg en mappe i den katalogen du er i som heter

"linux-2.4.20."

Gå til den mappen.

Nå skal kernelen konfigureres. Du kan prøve å kjøre "make xconfig"

hvis du sitter i en konsoll i X.

Du kan også prøve "make menuconfig". Jeg syntes personlig at dette er greiere, dessuten trenger du ikke å være i X for å gjøre dette.

Velg modulene du skal ha med. Elementer som er merket med "(*)" i menyen er ting du har med uansett, mens ting som er merket med "(M)" er "loadable modules". altså de lastes ikke dersom de ikke trengs, eller du selv laster dem.

 

Trinn 4:

Når du er ferdig med konfigurasjonen kjører du "make dep" for å finne avhengigheter. Dette trinnet i kernel-byggingen holder man på å fjerne for tiden, så hvis du bygger en kernel i 2.5-serien eller senere, trenger du ikke å utføre dette trinnet. Hvis du allikevel gjør det får du beskjed om dette.

 

Trinn 5:

Kjør "make bzImage"

 

Trinn 6:

Kjør "make modules"

 

Trinn 7:

kjør make modules_install".

 

Trinn 8:

Nå er kernelen klar.

Nå skal det nye kernel-imaget kopieres til "/boot"-mappen.

Kernel-bildet har lagt seg i katalogen arch/i386/boot når du er i hovedmappen til kernelen.

 

Slik kopierer du kernelen til boot-katalogen:

# cp arch/i386/boot/bzImage /boot/vmlinuz-minkernel

 

Trinn 9:

Konfigurering av LiLO:

 

Åpne /etc/lilo.conf med din favoritteditor og bla deg nedover til du ser noe som ligner på dette:

 

image = /boot/vmlinuz-2.4.18

root = /dev/hda3

label = linux

 

Skriv inn denne nye teksten i tillegg til den andre:

 

image=/boot/vmlinuz-minkernel

root = /dev/[Partisjonen /boot/ ligger på]

label = kernelnavn

 

Lagre filen og gå tilbake i konsollen. Der kjører du kommandoen "lilo".

Start maskinen på nytt og test din nye kernel :-)

 

Kansje noen kunne tatt for seg GRUB-konfigurering?

 

:D

 

Hvis (når?) denne tråden samles til en FAQ på en egen side, skal dere vel ta med hvem som har bidratt?[/b]

Lenke til kommentar

Installere RPM pakker i redhat og Mandrake.

 

Utrolig nok er det veldig mange spørsmål her på forumet som omhandler installasjon av programmer med RPM, så jeg skal prøve å forklare

RPM (Redhat Package Manager) pakke systemet som brukes på Mandrake, RedHat og noen andre linux distro’er .

Enkelt forklart er RPM pakker ett "script" som installerer programmet automatisk på maskinen din.

 

Hvordan installers en RPM pakke ?

Kommando : rpm –ivh filnavn.rpm

 

Hvordan oppgradere en pakke/program

Kommando: rpm –Uvh filnavn.rpm

 

Hvordan avinstallere en rpm pakke?

Kommando: rpm –ev pakkenavn

 

Hvordan sjekke om en pakke er installert?

Kommando: rpm –q pakkenavn

 

Hvordan sjekke hvilken pakker som er installert på maskinen min?

Kommando: rpm –qa

 

Hvordan søke etter en spesifikk pakke?

Kommando: rpm –qa | grep pakkenavn

 

Hvor finner jeg RPM pakker som jeg kan installere ?

En fin plass og soeke etter rpm pakker er www.rpmfind.net ellers er google alltid en god venn å ha.

 

 

Skriver en liten guide for installasjon av source /tar.gz filer.

Skal poste den ASAP.

 

Hva med å ha en liten webside (kanskje http://www.hardware.no/linuxfaq) der 4-6 personer har mulighet til å legge inn nye og editere gamle spørsmål og svar slik at den holdes oppdatert.

Så kan vi heller han en sticky faq på toppen av linux forumet der spørsmålet blir stilt og svar gies i form av link til linuxfaqen ?

 

Feks på sticky faq:

 

Hva er linux ?

Svar: http://www.hardware.no/linuxfaq.html#hvaerlinux

Lenke til kommentar

noen helt grunnleggende ting og tang:

starte opp X: startx

 

logge ut : exit/ logout fungerer også

 

reboot(omstøvle på godt norsk)

sudo shutdown +1 -r "System Shutdown - Please Log Out"

da sendes denne beskjeden til alle bruke og de får et minutt til å lagre alt og logge ut før maskinen rebooter

 

slå av linux med -halt, kan være praktisk på maskiner som må slås av manuelt:

sudo shutdown +1 -h "System Shutdown - Please Log Out"

 

hvis du er eneste bruker på systemet er det selvfølgelig ikke noe poeng å ha disse beskjedene på slutten.

 

noen andre shell kommandoer:

ny mappe: mkdir name

sett tillatelse :

chmod xyz file.foo //xyz er en kombinasjon av tre tall fra listen under

x er bruker som eier filen

y er gruppen som eier filen

z er alle andre brukere av filen

Number | Permissions

----------+---------------------------------------------------------------

0 | None - cannot read or write or execute

1 | Can execute, but cannot read or write

2 | Write-only, cannot read or execute (??)

3 | Write-able/executable

4 | Read-only, cannot write to or execute

5 | Read-only executable, cannot write to

6 | Readable Writeable file, but not executable (ie: text file)

7 | Readable Writeable Executable file - most programs are this

et eksempel:

chmod 777 file.txt

betyr at alle har fullstendig tilgang tilgang til file.txt.

chown

chown er mye lettere enn chmod. Du bare skriver:

chown new-owner. filename.foo som root og "new-owner" eier nå fila og fila's gruppe er satt er til new-owner's gruppe.

Hvis du derimot vil beholde samme gruppe, ta bort "." etter "new-owner". Du kan også bruke chown til å bare endre gruppe:

chown new-owner.new-group filename.foo.

Hvis du bare skriver:

chown .new-group filename.foo

blir det samme bruker som eier men gruppen blir byttet.

 

en veldig viktig ting ved av bruk av "chmod" og "chown" er å passe på at du ikke gir alle bruke alle rettigheter til filer som bare feks root skal ha tilgang til. Og en annen ting(som jeg brant meg på da jeg var hellt ny innen linux) ikke prøv alle mulige kommandoer du finner strødd omkring på nette før du har lest deg fram til hva de gjør.

 

Følgende er kopiert og oversatt i full fart fra en utenlandsk side så jeg vet ikke hvor hendig oversettelsen min ble, men nå er vel denne posten i første omgang ment for å samle q&a.

 

Q: Hvor mye harddisk plass krever Minimal, Server, og Workstation bruk?

 

A: Linux trenger ca 10Mb for absolutt minimal installation, passer best for å prøve linux men ikke så mye annet.

 

En typisk server installation, inkludert X Window GUI, tar ca 80Mb.

 

Debian GNU/Linux tar fra 500Mb < 1GB, inkludert kjerne kode, litt plass til bruker filer, og spool plass.

 

En kommersiell distro med desktop GUI, kommersielt skrive program, og front-office , vil kreve ca 3 - 4 GB.

 

Q: Hva er minimum og maksimum minne krav?

 

A: Linux trenger minimum 4MB, og da vil du trenge spesielle installasions prosedyrer inntil swap er installert.

Linux kjører komfortabelt ved 4MB RAM, selvom GUI aplikationer blir altfor trege da de vil trenge å bruke swap partisjonen.

 

Noen aplikationer, som StarOffice, krever 32 MB fysisk minne, og kompilering av C++ kode kan lett konsumere over 100 MB

av kombinert fysisk og virtuelt minne.

 

Det finnes en distro, "Small Linux", som kan kjøres på maskiner med 2MB of RAM.

 

Mange har spurt om hvordan man kan bruke mer enn 64 MB minne, som er annbefalt øverste grense på mange distroer.

For å endre dette skriv i: BOOT lilo: prompt:

 

mem=XXM

 

Eller skrive følgende i: [/etc/lilo.conf] filen:

 

append="mem=XXM"

 

Parameteren "XXM" er mengden av minne, spesifisert som megabytes; feks, "128M."

 

Hvis et "append=" med andre innstillinger allerede finnes i: [/etc/lilo.conf], bare legg til mem= parametern på slutten av det eksisterende,

og separer det nye fra det gamle med et mellomrom.

 

# Bare et eksempel Ikke bruk dette:

 

append="parport=0x3bc,none serial=0x3f8,4 mem=XXM"

 

Husk på å kjør "lilo" kommandoen etter på for å få med de nye innstillingene.

 

Hvis linux fortsatt ikke legger merke til det extra minne, kan det bety at kjernen trenger ekstra konfiguration.

Les da først [/usr/src/linux/Documentation/memory.txt] filen i kjerne kilden for en start.

Lenke til kommentar

Hvis distroen din ikke har støtte for PPPoE er RASPPPoE kjekt, det er veldig kjekt til Win2k/98 også faktisk, tror det er RASPPPoE som ligger på Telenor ADSL cd'en

 

Nye brukere som synes det blir forvirrende å bruke kommandor som cp, move, rm, mkdir o.l. kan med fordel bruke Midnight Commander som følger med en del distroer, det startes med kommandoen mc, det ligner på Windows/Total Commander

 

I tillegg vil jeg anbefale Boken Om Linux som kan kjøpes her

Lenke til kommentar

APT-GET

 

Apt-get er et pakkesystem som er integrert i Debian systemet. Dette er et system som laster ned pakkene og alle deps til disse. Disse kildene får du spørsmål om å velge under installasjonen.

..Og setter opp disse, så når prosessen er ferdig er det bare å kjøre programmet.

 

For å installere:

 

apt-get install <pakkenavn>

 

For å søke blandt pakker:

 

apt-cache search <pakkenavn>

 

Men, når det gjelder søking vil jeg anbefale www.debian.org sitt søk

Mer oversiktelig imo.

 

For mer info om apt-get, kjør "man apt"

Lenke til kommentar

forklaring av noen vanlige kommandoer:

 

mkdir - lag ny mappe (f.eks "mkdir /home/naken/test/" eller "mkdir test" (lager mappen der man er))

 

rm - slett (vanlig bruk er med "-rf". r betyr at den tar alt i mappen, f betyr at den ikke spør: "rm -rf filenmin" "rm -rf /home/naken/test/")

 

cp - kopier (bruk er cp <hvaduskalkopiere> <hvorduvilhadet> f.eks "cp filenmin /home/naken/test/")

 

mv - flytt (brukes på samme måte som cp)

 

su - bytt bruker ("su naken" vil prøve å bytte til brukeren naken, om du bare skriver "su" antar den at du vil bytte til root. Bruker du su som root trenger du ikke skrive inn passord)

 

logout - logg ut

 

Alltid husk at du som oftest kan skrive "--help" etter navnet på ett program, så vil du kunne få se alle mulighetene du har.. (f.eks "proftpd --help").

Lenke til kommentar

Og Selvfølgelig:

man <program eller confg-fil> #Gir en detaljert bruksmanual som forklarer hvordan man bruker programmet eller hvordan man redigerer config-fila

eks: man X



apropos <det du vil gjøre> #Lister opp programmer som har med <det du vil gjøre> å gjøre

eks: apropos write



Lasting av moduler (drivere):

som root:

modprobe <modulnavn>

eks: modprobe mousedev #for PS/2-mus

eks: modprobe usb-uhci #for USB-mus

eks: modprobe emu10k #for SBLive og Audigy kort

lsmod #Se alle lastede moduler

rmmod <modulnavn> #Unloader modulen

 

----------------------------------------------------------

| Hvordan installere drivere til nvidias grafikkkort: |

----------------------------------------------------------

 

14:04, 03-07-2003.

 

Grunnet problemer med Nvidias driverlisens tar ikke de forskjellige distributørene med NVidias grafikkortdrivere med i selve distribusjonen. Slik gjør du det:

 

PS: Du må ha kernel-source (Kildekoden til kjerna du kjører) installert på maskina.

Denne kommer vanligvis med distroen din, og hvis du ikke allerede har den inne ligger den sannsynligvis på en av cd'ene til distroen din.

 

SuSE brukere installerer kernel-source via YaST2...

 

1.Gå på nvidias Linux driverside

Hvis du har 32-bits prosessor (Pentium, Celeron , Centrino, AMD K5/K6, AMD Duron, AMD Athlon, AMD Barton) klikk på IA32.

 

Hvis du har Itanium prosessor, klikk på IA64.

 

Hvis du har Opteron prossessor, klikk på AMD64.

 

2. Klikk på Download - NVIDIA-Linux*.run, og last den ned til en ny mappe /home/<brukernavn>/nvidiadrivere/

 

PS: Bruker du SuSE 8.1, må du laste ned egne rpms fra linken på siden. Gå til punkt 6.

 

3. Nå skal vi installere .run-fila. Dette gjøres i kommandolinja. For å komme til kommandolinja trykker du Ctrl+Alt+<F1 til F6> til du finner en ledig kommandolinje å logge deg på. Logg inn som root, og utfør disse kommandolinjene:

init 3/telinit 3 #Whatever works. Skjermen vil flashe. Trykk Ctrl+C ved "Runlevel reached"

gdm-stop/killall kdm/killall xdm #Ettersom hvilken login manager du bruker. Hvis du er usikker, prøv alle.

cd /home/<brukernavn>/nvidiadrivere

sh *.run

Ikke avslutt kommandolinja

 

4. Bruker du SuSE 8.2 må du nå skrive

sax2

velge "Change configuration" og sørge for at "Enable 3D Acceleration" er på. Hopp videre til punkt 5.

 

Hvis du ikke bruker SuSE 8.2 må du nå redigere X-server configen din (den som kofigurerer det grafiske systemet i linux). Bruk disse kommandoene på den samme kommandolinja som i punkt 3/6:

pico/nano/vi/vim /etc/X11/XF86Config #Her kan du velge din yndlings tekstredigerer

]PS: I noen distroer heter denne fila XF86Config-4 i stedet for XF86Config.

Gå til punktet der det står:

Section "Device".

Under Section "Device" skal det stå:


Driver       "nvidia"

og ikke:

Driver       "nv"

 

5. Nå er du ferdig! Trenger du flere funksjoner, eller mere hjelp kan du lese denne...

For å komme tilbake til X skriver du

init 5/telinit 5

Fungerer ikke dette skriver du:

logout

Så logger du deg på som vanlig bruker, og skruver:

startx

 

6. For SuSE 8.1:

Last ned NVIDIA_GLX-*.suse*.i586.rpm og NVIDIA_kernel-*.suse*.i586.rpm fra "ftp"-linken på drversida. Disse lastes selvfølgelig ned til /home/<brukernavn>/nvidiadrivere/

Nå må du fjerne eventuelle tidligere versioner av NVidias drivere fra suse. Gå inn i YaST2 (SuSEs kontrollsenter) og klikk på "Install/Remove Packages". Under "Filter:" velger du "Search", og søker etter "nvidia". Merk tidligere installerte nvidia-drivere for sletting, og trykk på "Accept" for å avinstallere de. Gå inn i en kommandolinje (I KDE: Alt+F2, skriv konsole) og utfør disse kommandoene:

su

<rootpassord>

cd /home/<brukernavn>/nvidiadrivere

rpm -ihv NVIDIA_kernel*.rpm

rpm -ihv NVIDIA_GLX*.rpm

Ikke lukk kommandolinja. Gå til punkt 4.

 

Husk at hvis du skal oppdatere driverne på samme måten må du laste ned i en ny mappe for eksempel /home/<brukernavn>/nvidiadrivere2...

 

Lykke til :wink:

 

MarcelSB

Lenke til kommentar

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...